9 Mart 2010 Salı

Derin Dondurucu Mucizeleri

Geçenlerde bir arkadaşımla beraber dışarıda buluştuk. Biz birbirimize beraber çalıştığımız günlerden bu yana Hatchback ve Notchback diye sesleniriz. Nedeni mi? Nedenini sormayın :)) 
Sevgili Hatchback'im, geçen sene sonuna doğru nişanlandı. Kısmetse bu yaz güzel bir düğün ile evlenmeyi planlıyorlar. Onun adına gerçekten seviniyorum :)
Onun nişanlısı da benim eşim gibi Boğa burcu erkeği.. Yemeğe düşkün mü düşkün. Konu döndü dolaştı iş çıkışı nasıl yemek yetiştirileceğine geldi çattı. Bu konu biz çalışan kadınlar için nasıl bir derttir anlatamam. Hele İstanbul gibi trafiği saatleri yolda yiyen bir şehirde. Hele bir de reklam ya da medya gibi sektörlerde çalışıyorsanız.. Zamanınızı asla önceden planlamanız mümkün değilse, müşterinin ihtiyaçları evinizden önce geliyorsa.. Nasıl bir kabustur evliliğin başında yemek hazırlama telaşı anlatamam..
Düşünün ki işten 20:30 çıkabilmeyi başardınız. Eve gelişiniz -hele bir de avrupa yakasında çalışıp anadolu yakasında yaşıyorsanız- 21:00 oldu diyelim. O saatten sonra yemek hazırlamak, sofra kurmak, oturmak yemek nasıl bir strestir, yarabbim.. 
Annem hayatı boyunca çalışmış bir kadın olarak bir çok pratik yöntem edinmiş bir anne olduğundan onun tavsiyelerini uygulamaya başladıktan sonra nasıl rahatladığımı tahmin edersiniz..

Derin dondurucumda daima yarı haşlanmış kuru fasulye, barbunya ve nohut bulundurmayı, bunların yanı sıra doğranmış soğan, patates, kabak dondurmayı hep ondan öğrendim. Böyleceyarım saat içinde sofraya taze pişmiş kuru fasulye pilav servisi yapabildiğimde kendimle duyduğum gurur tüm gün mesaim boyunca yüzbinlerce dolarlık projelerin başarısından duyduğum gururdan fazlaydı. Şaka gibi.. Ama gerçek...

Sarın sigara böreklerini, gül böreklerini atın derin dondurucuya. Ansızın gelen misafirleriniz olduğunda yardımınıza koşsunlar. Yaprak sarma hazırlayın zeytinyağlısından hem de koyun çiğden. Çıkarıp pişirmeye kalsın işiniz hafta içi bir gün sadece.

Ayrıca buzdolabınızda poşet içerisinde türlü malzemesi (yıkanmış, soyulmuş, doğranmış patates, patlıcan, kabak, biber) bulundurmanın nasıl bir mucize yaratacağına kendi gözlerinizle şahit olabilirsiniz. 

Etli yemek yapmak konusuna gelince annemin tercihi (tıpkı kendi babasının da olduğu gibi) kuzu etiydi. Sadece eti çok lezzetli olduğu için değil ama aynı zamanda çok daha çabuk piştiği ve lokum gibi yumuşak olduğu için. 

Yanisi; yarım saat içinde harikalar yaratabilirsiniz. Malzemelerinizi önceden derin dondurucuya hazırlayıp koymanız yeterli. Ev hanımları ne var bunları bilmeyecek diye düşünebilirler ama kariyer peşinde, bilgisayar başında, toplantılarda, sunumlarda, çekimlerde koşturanlarımız için bulunmaz nimet değerinde bilgiler :)) 

Sevgiyle,
Annesinin kızı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder