6 Temmuz 2012 Cuma

Fatoşum'dan Enfes Poğaça Tarifi

Anneannem harika poğaçalar yapardı. Poğaçaların yanında kışın sıcacık çay, yazın buz gibi ev yapımı kızılcık şerbeti olurdu. Poğaçalarının şanı alsın yürüsün diyerek size tarifini veriyorum.. Yaptığınız zaman bir kez bile "Fatoş'un poğaçası" derseniz çok ama çok mutlu edersiniz beni.. Demeseniz de canınız sağolsun, afiyet bal şeker olsun:)

Şimdi anneannem tarif kadını değildi. Demem o ki herşeyi göz kararı yapardı. Fakat elleri o kadar marifetliydi ki her yaptığı harika olurdu. Onun bana öğrettiği yapım tarzını mümkün olduğunca tarife dönüştürmeye çalışarak yaptım. Sonuç güzel oldu.. Umarım sizinki de öyle olur...

Fatoş'un Enfes Poğaça Tarifi:
2 su bardağı un
1 yumurta
2 servis kaşığı yoğurt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı eritilmiş tereyağı
1 paket kabartma tozu (yahut bir çay kaşığı karbonat)
1 çay kaşığı tuz

(Ben yukarıdaki orjinal tarife ek olarak karışıma 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı mahlep koyuyorum. Tadını ve rahiyasını pekiştiriyor. Beyaz un kullanmak istemeyenleriniz tarifi kepekli unla da deneyebilir. Eğer denerseniz bana da haber verin sonucu. Merak ederim:D).

İçi için ister sadece peynir, ister peynir ve dereotu/maydanoz, ister kırılmış ceviz, isterse çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin koyun. Her halükarda mükemmel oluyor.

Malzemeleri iyice yoğurup kulak memesi kıvamına geldiğinde üzerine temiz bir bez örterek yaklaşık 20 dakika dinlenmeye bırakın. (Kıvamı tutturamazsanız sakın üzülmeyin. Az az un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığını kesinlikle yakalayabilirsiniz).
Sonra elinizle iri bir ceviz büyüklüğünde parça koparıp içinin malzemesini koyup kapatın. Üzerine ister yumurta sarısı, isterse sulandırılmış pekmez sürün renk vermesi için.

Haydi bakalım şimdiden afiyet olsun....


Sevgiyle,
Annesinin kızı.. Anneannesinin kuzusu...